Hvad er Dagpenge
Dagpenge er en ydelse, der gør det muligt for folk at få udbetalt penge i tilfælde af, at de skulle gå hen og blive arbejdsløse. Kravene for at få udbetalt dagpenge er, at man skal have været medlem i en A-kasse i minimum ét år, at man indenfor de seneste tre år har arbejdet 1924 timer, samt at man er aktivt jobsøgende. I sin tid som arbejdsløs vil man løbende blive indkaldt til samtaler hos sin A-kasse. Udebliver man fra møderne, og overholder man ikke reglerne angående jobsøgning, risikerer man at miste dagpenge.
Dagpengesatsen er forskellig, alt efter om man er fuldtidsforsikret eller deltidsforsikret. Som fuldtidsforsikret har man mulighed for at få udbetalt den højeste dagpengesats. I 2018 var kravet til dette, at man havde en gennemsnitlig månedsløn på 22.504 kr. inkl. 8 % arbejdsmarkedsbidrag. Når dagpengesatsen beregnes, trækkes først de 8 % fra arbejdsmarkedsbidraget fra. Herefter trækkes der yderligere 10 % fra beløbet, hvorved man ender på den maksimale månedlige dagpengesats. Er du fuldtidsforsikret har du derfor mulighed for maksimalt at få udbetalt 18633 kr. hver måned. Er du derimod deltidsforsikret, så er det maksimale månedlige beløb 12422 kr. Der findes ikke noget minimumsbeløb for dagpengesatsen, men som udgangspunkt gælder det, at man højst kan få 90 % af sin indtægt.
Som fuldtidsforsikret har man ret til dagpenge i 3848 timer, mens man som deltidsforsikret har ret til dagpenge i 3120 timer. Begge timeantal svarer til to års dagpengeret, som skal bruges indenfor en periode på tre år. For en fuldtidsforsikret vil et fuldt dagpengebeløb den første måned svare til 160,33 timers dagpenge. Ligeledes vil det svare til 130 timer for en deltidsforsikret.
Udløber din ret til dagpenge har du mulighed for at genoptjene retten til dagpenge. Som fuldtidsforsikret kræver det, at du indenfor de seneste 3 år har fået indberettet mindst 1924 timer, mens det som deltidsforsikret kræver 1258 løntimer. Sker det, at din dagpengeret udløber, og du ikke har arbejdet hhv. 1924 og 1258 timer, vil du have mulighed for at få din dagpengeret forlænget med op til ét år.
Som dagpengemodtager er det vigtigt, at man er opmærksom på de gældende dagpengeregler. Overholdes reglerne ikke medfører det, at du trækkes i dagpenge. Overtrædelse af reglerne sker bl.a., når du udebliver fra samtaler, glemmer at sygemelde dig eller meddele ferie. Er du selvforskyldt i din ledighed, får du karantæne i tre uger og kan først modtage dagpenge efter en given periode, hvor du kunne have fået dagpenge. Årsager til karantæne kan være, når du uden gyldig grund opsiger dit arbejde, når du bliver afskediget af årsager, du selv er mest skyld i, og når du selv er skyld i, at du ikke ansættes i det formidlende arbejde.
Sker det, at du to gange indenfor 12 måneder er selvforskyldt i den ledighed, mister du retten til dagpenge. Som fuldtidsforsikret vil du få retten til at modtage dagpenge igen, når du har haft over 300 timers ordinært arbejde indenfor tre måneder. Er du deltidsforsikret skal du have haft mindst 150 timers arbejde indenfor tre måneder.