Hvad er en a-kasse?

A-kasse står for “arbejdsløshedskasse” og er basalt set en forsikring mod fyring eller sygdom.

En a-kasse er god at være medlem af, hvis du pludselig skulle stå uden job. Det kan ske pga. nedskæringer eller anden grund fra din arbejdsgiver. En A-kasse kan også bruges til faglig sparring og hjælp i forbindelse med eksempelvis karriererådgivning.

Det er en statsstøttet organisation, som giver dig mulighed for, at du kan få udbetalt et beløb hver måned, hvis du mister dit job. Betingelserne er mange, men du skal under alle omstændigheder løbende indbetale til a-kassen for at være medlem og for at være berettiget til at modtage ydelser. Se oversigt over en række af danske a-kasser her.

Som indbetaler til en a-kasse kommer du ikke på kontanthjælp i tilfælde af, at du mister dit arbejde. Du kommer på dagpenge. Det er muligt at være på dagpenge i op til to år ad gangen, hvis du lever op til en række gældende kriterier, som vi kommer ind på om lidt.

En a-kasse er en glimrende investering for dig, der gerne vil have en økonomisk sikkerhed, hvis du en dag skulle miste dit job. Det forklarede kort, Hvad er en a-kasse.

Du skal leve op til disse kriterier

Hvis du vil gøre dig forhåbninger om at modtage dagpenge fra en a-kasse, skal du opfylde en række kriterier, som blandt andre:

  • Du skal mindst have været medlem i 1 år
  • Være aktiv jobsøgende
  • Du skal have arbejdet mindst 1924 løntimer inden for de seneste 3 år som fuldtidsforsikret
  • Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet
  • Tjekke op på dine jobopslag mindst én gang om ugen
  • Være klar til at tage et job af 37 timers arbejdsuge.

Dette er blot nogle af de gældende kriterier, du som minimum skal efterleve, hvis du vil have adgang til dagpengesystemet.

Bliv medlem af en a-kasse

Er du medlem af en fagforening, har de typisk også en a-kasse tilknyttet. Der er dog enkelte, hvor disse er adskilt, hvorfor du skal ud at søge en separat a-kasse. Har du intet kendskab til de forskellige a-kasser, anbefaler vi, at du vælger en, der er beslægtet med din branche. På den måde sikrer du, at der er nogen, der kan rådgive dig i forbindelse med din karriere og give dig faglig og kompetent sparring.

Tag fat i din fagforening eller vælg en a-kasse hurtigst muligt, således at du får gavn af det sikkerhedsnet, som det økonomisk er. Spørger du stadig dig selv; hvad er en a-kasse? Det er din garanti for, at du kan betale dine regninger, hvis du er uheldig at stå uden job en dag. Vælg med omhu og brug din sunde fornuft. Tænk ikke kun over, hvor meget du kan spare.